Ustavnopravna povezanost med državo in Cerkvijo v Sloveniji

Pravnik, Ljubljana 2019, letnik 74 (136), št. 1-2

Ustava Republike Slovenije v 7. členu določa, da so država in verske skupnosti ločene. Ustavno sodišče RS se je do omenjenega člena že opredeljevalo, svojo razlago pa je postavilo v okvir evropskega razumevanja ločenosti države in Cerkve ter drugih verskih skupnosti in prepričanj. 
Ustava Republike Slovenije v 7. členu določa, da so država in verske skupnosti ločene. Ustavno sodišče RS se je do omenjenega člena že opredeljevalo, svojo razlago pa je postavilo v okvir evropskega razumevanja ločenosti države in Cerkve ter drugih verskih skupnosti in prepričanj. Takšno razumevanje nikakor ne prepoveduje sodelovanja med njimi, saj je to v nekaterih okoliščinah celo zaželeno, ampak določa avtonomijo ene in druge strani. Cerkev in verniki so večinski del civilne družbe, z državnimi ustanovami sodelujejo na številnih področjih: v medijih, šolstvu, vojski in drugje. Sodelovanje med državo in Cerkvijo omogoča vernikom, da lahko svobodno uresničujejo pravice, zapisane v ustavi in v mednarodnih aktih.

Ključne besede: ustavno pravo, odnosi država-Cerkev, kanonsko pravo, Katoliška cerkev, verske skupnosti, verska svoboda, Ustava, Sveti sedež, Vatikan.

Spletno naročilo edicije: Številka 1-2/2019

splošnimi pogoji *


Revija Pravnik


Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani, Poljanski nasip 2, 1000 Ljubljana
Tel.: 01/ 42 03 113 | Faks: 01/ 42 03 115 | GSM: 031/859 975 | E-pošta: pravnik@revija-pravnik.si

2010 Pravnik, vse pravice pridržane Pravila uporabe Pravno obvestilo