Nova ureditev avtorske in sorodnih pravic na enotnem digitalnem trgu

Pravnik, Ljubljana 2019, letnik 74 (136), št. 3-4

Direktiva 2019/790 o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu, ki jo morajo države članice prenesti v svojo zakonodajo do 7. junija 2021, prilagaja evropski okvir avtorskega prava tehnološkemu napredku in novim načinom uporabe avtorskih del, ki jih omogočajo digitalna tehnologija in globalna komunikacijska omrežja. 
Direktiva 2019/790 o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu, ki jo morajo države članice prenesti v svojo zakonodajo do 7. junija 2021, prilagaja evropski okvir avtorskega prava tehnološkemu napredku in novim načinom uporabe avtorskih del, ki jih omogočajo digitalna tehnologija in globalna komunikacijska omrežja. V ta namen na novo ureja izjeme in omejitve pri avtorskih pravicah za digitalno in čezmejno okolje, prinaša usklajena pravila za izboljšanje praks licenciranja, da bi se zagotovil širši dostop do kreativne vsebine, in uvaja nova pravila, s katerimi naj bi oblikovala dobro delujoč trg za avtorske pravice. Burne javne polemike v času sprejemanja direktive so se osredotočile zlasti na tiste nove rešitve, ki naj bi spletne tehnološke velikane, kot so Facebook, Google in Twitter, primorale k delitvi svojih prihodkov z imetniki avtorskih in sorodnih pravic, kritiki pa menijo, da bodo bolj prizadele navadne uporabnike interneta. V skrajnem primeru lahko nova pravila potisnejo imetnike avtorskih pravic v še večjo odvisnost od velikih internetnih korporacij. Manj pozornosti so bile deležne druge, nedvomno koristne novosti, ki bodo olajšale nekatere načine uporabe del v digitalnem okolju.

Ključne besede: avtorsko pravo, digitalni enotni trg, internet, izjeme od avtorske pravice, hiperpovezave, filtriranje vsebin, kolektivno upravljanje pravic.

Spletno naročilo edicije: Številka 3-4/2019

splošnimi pogoji *


Revija Pravnik


Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani, Poljanski nasip 2, 1000 Ljubljana
Tel.: 01/ 42 03 113 | Faks: 01/ 42 03 115 | GSM: 031/859 975 | E-pošta: pravnik@revija-pravnik.si

2010 Pravnik, vse pravice pridržane Pravila uporabe Pravno obvestilo