Kritična analiza prava posvojitev v Indiji

Pravnik, Ljubljana 2019, let. 74 (136), št. 1-2

Posvojitev je postopek, ki vpliva na življenje otroka in ga popolnoma spremeni. To ima velike posledice. Zato mora biti edino merilo v postopku posvojitve otrokova korist. V Indiji posvojitev urejajo partikularna prava, zato ima vsaka religija svoja pravila in predpise. 
Posvojitev je postopek, ki vpliva na življenje otroka in ga popolnoma spremeni. To ima velike posledice. Zato mora biti edino merilo v postopku posvojitve otrokova korist. V Indiji posvojitev urejajo partikularna prava, zato ima vsaka religija svoja pravila in predpise. Hindujsko pravo posvojitev je kodificirano v Hindujskem zakonu o posvojitvi in preživljanju, ki velja tudi za sikhe, budiste in džaine, čeprav slednji že dolgo zahtevajo posebno zakonodajo. Zakonodaja ima tudi druge pomanjkljivosti. Muslimani v državi nimajo kodificiranega prava posvojitev, tako da to področje ureja njihovo partikularno pravo. Pravila so določena tudi v drugih zakonodajah, kot je Zakon o pravosodju za mladoletnike iz leta 2015. Gre za sekularno pravo, ki se uporablja enotno za vse veroizpovedi. Tako se lahko vsakdo odloči, da zanj veljajo sekularni zakoni namesto partikularnega prava. Pogosto prihaja do konfliktov in zato že nekaj časa obstaja zahteva po enotnem zakonu za posvojitve. V tem članku so poudarjene vse te pomanjkljivosti v pravu posvojitev v Indiji in zagotovljeni predlogi, kako jih lahko na miren način odpravimo.

Ključne besede: posvojitev, Indija, otrokova korist, LGBT, Konvencija ZN o otrokovih pravicah, hindujsko pravo, muslimansko pravo.

Spletno naročilo edicije: Številka 1-2/2019

splošnimi pogoji *


Revija Pravnik


Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani, Poljanski nasip 2, 1000 Ljubljana
Tel.: 01/ 42 03 113 | Faks: 01/ 42 03 115 | GSM: 031/859 975 | E-pošta: pravnik@revija-pravnik.si

2010 Pravnik, vse pravice pridržane Pravila uporabe Pravno obvestilo